Населени места


Информативен сајт објавен од страна на Трговско-индустриска Комора - Благоевград, Република Бъгария и Организација на жените - Штип, Република Македонија на проектот "Промовирање на селскиот и планински туризам помеѓу Република Бугарија и Република Македонија, финансиран од програмата за прекугранична соработка на Инструментот за претпристапна помош" Бугарија - Македонија 2007 - 2013 "на Европската Унија.Търговско-промишлена палата - Благоевград BG Трговско-индустриска комора - Благоевград, Република Бугарија ПРОЕКТ: FRESH AIR MK Организација на жените - Штип, Република Македонија Организация на жените - Щип


Mobile Version of www.freshair-ipa.eu
mobile.freshair-ipa.eu


Избери твојот јазик
EN EN | BG BG | MK MK


Корисни Линкови:

- Програма за прекугранична соработка 2007-2013 Инструмент за претпристапна помош

- Eвропска комисија

- Благоевград

- Добърско, село Добърско

- Електронски магазин за град Разлог

- За хотелите во Бугарија ...

- Министерство за регионален развој и урбанизам, Управувачки орган во рамките на програмата

- Никополис ад Нестум

- општина Петрич

- општина Симитли

- општина Струмяни

- Општина Хаджидимово

- Парк хотелот "Пирин"

- Село БГ - Духот на Бугарската село

- Совет за европски прашања

- Bulgaria Travel

See all linksВлез за Администрација

Влез за АдминистрацијаДАТУМ

ДАТУМ 02/04/2020Съдържание
MK

Информациите за градот ќе биде прикажана овде.


Сите градови

Oбласт Благоевград / Oпштина Белица
bbbbbbbbbbbb
no picture

b

Oбласт Благоевград / Oпштина Белица
nnnnnnnnnnnnn
no picture

nnnnnnnnnnnnn

Oбласт Благоевград / Oпштина Белица
rrrrrrrrrrrrrrrrr
no picture

r

Oбласт Благоевград / Oпштина Белица
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
no picture

xxxxxxxxxxxxxxxxx

Oбласт Благоевград / Општина Банско
Банско
no picture

Град - музеј, каде новата и старата живеат заедно - модерниот центар преминува во заоблен улички со типичните куќи, со дрвен чардак, закътани зад јаки двојни порти. Познат како центар за планински и ски спортови со модерни ски-опрема и новоизграден кабинков лифт. Еднакво атрактивна во четирите сезони на година, градот нуди разновидни услови за одмор и рекреација. Популарноста на Банско во и надвор од земјата се должи на прекрасните услови за ски туризам во комбинација со самобитен фолклор и старобугарски архитектура. Географската поставеност на градот овозможува задржување на снежната покривка од декември до април, а алпски карактер на Пирин планина овозможува одличните услови за професионален и аматерски ски спорт.

Oбласт Благоевград / Општина Благоевград
Благоевград
no picture

Се наоѓа на 100 километри јужно од главниот град Софија во близина на бугарските граници со три земји-на 25км од Република Македонија и на околу 100 километри со Грција и Србија. Лоциран е во подножјето на Рила планина.
Благоевградският регион има богата културно-историско наследство и исклучително поволни и убави природни готово

Oбласт Благоевград / Општина Банско
Добринище
no picture

Добринище се наоѓа во Пирин планина, на 6 километри јужно од Банско. Во селото има голем број приватни хотели и Дом на туризмот.

Oбласт Благоевград / Општина Благоевград
Добърско
no picture

Едно од најстарите населби, скътано меѓу шумите во јужниот СКАТ на Рила, се споменува за прв пат во историски документ во Рилскиот грамота на Цар Иван Шишман од 1378 година. До крајот на 18 век, пред подигање на Банско, Добърско е економски центар на Џумајскиот котлина. Населбата се наоѓа на 1070м н на 70 км од Благоевград, во близина на Банско и Разлог. Во земјата на селото започнува заштитената територија на Национален парк Рила.

Oбласт Благоевград / Општина Сандански
Мелник
no picture

Град Мелник се наоѓа во Општина Сандански, Ова е најмалиот град во Бугарија, кој се наоѓа на 22 метри надморска височина и е опкружен со прекрасни карпи. Низ градот тече реката Мелничко, која е притока на реката Струма.

Oбласт Благоевград / Општина Гърмен
Огняново
no picture

Огняново се наоѓа на 12 километри од Гоце Делчев и на 40 километри. од Банско

Oбласт Благоевград / Општина Петрич
Петрич
no picture

Град Петрич се наоѓа на 13 км од граничен премин Кулата (на границата со Грција), на 20 км од граничен премин Златарево (на границата со Македонија) и на 189 км од главниот град Софија. Се наоѓа во северното подножје на планината Беласица.

Oбласт Благоевград / Општина Сандански
Сандански
no picture

Сандански е град во југозападна Бугарија. Тракијците основале населбата со името Медиус, подоцна римскиот населба на местото на денешниот град се нарекува Дезудава, а во средниот век Бугарите го нарекле Свети Врач. Во реонот на Сандански се смета дека е роден и живеел Спартак од тракиско племе медиуми. Споменикот на Спартак е еден од симболите на градот. Сандански се наоѓа во Област Благоевград и е административен центар на Општина Сандански, каде што спаѓа и градот Мелник. Според пописот во 2011 година населението на градот Сандански е 26 255 жители.

Oбласт Благоевград / Општина Сандански
село Бања
no picture

Село Бања се наоѓа на 5 км. источно од Разлог, во централниот дел на Џумајскиот котлина. Развиено е сточарството, тютюнопроизводството, производството на фуражни култури и оранжерийни цвеќе. Предуслов за инвестиции во нови туристички и SPA комплекси се 72-та термални извори со просечна температура на водата 58 ° С

Oбласт Благоевград / Општина Сандански
Село ГОЛЕШОВО
no picture

Селото Голешово се наоѓа во север-северозападниот подножје на граничната планина Славянка (Алиботуш). Во непосредна близина до него се наоѓа биосферата резерват "Алиботуш. Голешово отстои на 46 километри од градот Сандански, на 21 километри од селото Катунци и на 14 километри од селото Петрово.

Oбласт Благоевград / општина Разлог
село Добърско
no picture

Село Добърско е на 18 километри. северно од Разлог во падините на Рила на 1070 м.н.в. Забрзано се развиваат алтернативни форми на туризам, градат се семејни хотели.

Oбласт Благоевград / Општина Благоевград
село Дренково.
no picture

Село Дренково се наоѓа на 13 километри западно од Благоевград.

Oбласт Благоевград / Општина Сандански
Село ЗЛАТОЛИСТ
no picture

Село Златолист се наоѓа во општина Сандански се наоѓа во Сандански-Петричко котлина во југозападниот подножје на Пирин планина на 27 километри од градот Сандански и на 5 од град Мелник само за еко патека.

Oбласт Благоевград / Општина Гърмен
Село Ковачевица
no picture

Село Ковачевица е единствениот архитектонски резерват на територијата на општина тркалаат. Тој вклучува црквата "Св Никола ", килийно и световно училиште, 112 станбени згради и 5 стопански објекти (хармани и каколот), како 56 од нив се реставрирани, а останатите се во различен степен на съхраненост.

Oбласт Благоевград / Општина Гърмен
Село Лещен
no picture

Село Лещен е еден од најатрактивните и автентични одморалишта за селски туризам во Бугарија. Наоѓа на јужната падина на Западен Родопи на 200 км. од Софија, пред него се открива незаборавен поглед на Пирин планина.

Oбласт Благоевград / Општина Благоевград
село ЛОГОДАЖ
no picture

Село Логодаж се наоѓа во планински регион, на 15 километри западно од Благоевград на патот за границата со Република Македонија. Крај селото функционира граничен премин граничниот премин Станко Лисичково.

Oбласт Благоевград / Општина Сандански
Село Рожен
no picture

Село Роже се наоѓа на 31 километри од градот Сандански, 6 км источно од Мелник и во непосредна близина (на 1 км) до Роженскиот манастир. Сместена во подножјето на Пирин планина, селото комбинира во себе духот на единствена култура и живописната природа на Бугарија. Стари куќи импресионираат со својата автентична архитектура и потопуваат во атмосферата на минатите векови. Името на селото води до логички и неизбежен асоцијација со Роженскиот манастир.

Oбласт Благоевград / општина Разлог
селото Бачево
no picture

Селото Бачево се наоѓа на 6 километри северно од Разлог во падините на Рила на 900 метри н.в. . Во близина има бањи. Прогласена е за балнеоложки и климатизацијата одморалиште со локално значење.

Oбласт Благоевград / Општина Сатовча
Селото Долен
no picture

Селото Долен е познат по своите стари куќи. Куќите на Долен се градени од ковачевски мајстори и покрај тоа стилот им е радикално различен од оној во Ковачевица.

Oбласт Благоевград / Општина Сандански
селото Пирин
no picture

Текот на годината селото е врвен за еко и селски туризам и незаборавни викенди. Во селото се одгледуваат многу овци и кози и од млекото им се произведува еколкогично путер и сирење. Познато е уште и со одгледување на компири и познатиот кафеава Пирински грав.

Oбласт Благоевград / Берово
Симитли
no picture

Симитли е град во југозападна Бугарија. Таа се наоѓа во Област Благоевград и е во близина на градот Благоевград. Градот е административен центар на Општина Симитли.