Природни забележителности


Информационен сайт публикуван от Търговско-промишлена Палата - Благоевград, Република Бъгария, по проект "Насърчаване на селския и планински туризъм между Република България и Република Македония, финансиран от програма за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ "България - Македония 2007 – 2013" на Европейския Съюз.Търговско-промишлена палата - Благоевград BG Търговско-промишлена палата - Благоевград, Република България ПРОЕКТ: FRESH AIR MK Организация на жените - Щип, Република Македония Организация на жените - Щип


Mobile Version of www.freshair-ipa.eu
mobile.freshair-ipa.eu


Избери твоя език
EN EN | BG BG | MK MK


Полезни Връзки:

- Bulgaria Travel

- Благоевград

- Добърско, село Добърско

- Европейска комисия

- Електронно списание за град Разлог

- За хотелите в България...

- Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Управляващ орган по програмата

- Никополис ад Нестум

- Община Симитли

- Община Петрич

- Община Струмяни

- Община Хаджидимово

- Парк хотел „Пирин”

- Програма за трансгранично сътрудничество 2007-2013 Инструмент за предприсъединителна помощ

- Село БГ - Духът на Българското село

- Съвет по европейските въпроси

See all linksВход за Администратиране

Вход за АдминистратиранеДата и час

Дата 07/04/2020Съдържание

BG


Природни забележителности
Информация ще бъде показана тук.


Всички природни забележителности

Източен регион Р.Македония / Штип /
Кежовица
no picture

Бања Кежовица address ул.Кежовица, бб. Contact 032/308-560 070/264-451

Област Благоевград / Община Кресна /
Скално образувание „Момина скала”
no picture

Скално образувание „Момина скала”

Това е интересно изваяна монолитна гранитна скала, която наподобява кула. Намира се над река Вранещица в Кресненския пролом в околностите на село Железница, на 4 км от Симитли и на 11 км от Благоевград.

Област Благоевград / Община Благоевград / Село ЛОГОДАЖ
"Бойчовата дупка" во селото Логодаж.
no picture

Пещерата е богата на разнообразни карстови образувания. . Общата дължина на пещерата е 165 метра. Фауната е проучвана от Петър Берон и включва троглобионтната мокрица Cordioniscus bulgaricus, най-северния представител на сем. Styloniscidae (Isopoda).

Област Благоевград / Община Благоевград / Благоевград
АКВА ПАРК БЛАГОЕВГРАД
no picture

Разположен в началото на парковата зона възможност за водни спортове в Благоевград предлага и АКВА ПАРК . Водният атракцион е на площ от 10, 000 кв. м и предлага различни съоръжения , ресторанти и услуги. Това място се е превърнало в любимо място за забавления и почивка през летните дни.
Комплексът разполага с басейн с олимпийски размери, закрит басейн, детски водни съоръжения (мини-ролба), скоростни пързалки (" Камикадзе ", "Ролба" и "Тройната"), басейн с вълни и декоративен водопад.

Област Благоевград / /
Байкушевата Мура
no picture

Байкушевата Мура е най-старото иглолистно дърво в България / над 1300 години / . Дървото расте в Национален парк Пирин, в източното подножие на върха Вихрен, югозападно от град Банско .

Област Благоевград / Община Гърмен /
Вековният чинар - Гърмен
no picture

Вековният чинар - чиято възраст е над 500 години и представлява впечатляваща гледка , истинска природна забележителност, издигащ се величествено в центъра на Гърмен.

Източен регион Р.Македония / Делчево /
Голак
no picture

Голак е македонска средновисока планина между Делчевската котловина на изток и Кочанската котловина на запад, с меридијански посока на протегање. Планинския масив обхваща 12.800 ha. Попада в средно високите планини, а най-висок връх е врана (1.538 m), под който се намира съвременен туристически възстановителен център (1400 m), 12 km от Делчево. Въпреки частичните залесяване, бедна е с шуми.Местото е изключително и за планинско колоездене.

Област Благоевград / Община Банско / Банско
Защитени природни обекти - Банско
no picture

За защитени природни обекти са обявени водопадите Бъндеришки скок, Демянишки скок, Юленски скок, скалното образование Сватбата, пещерата Бъндерица, 7 вековни дървета, едно от които е Байкушевата мура.

Област Благоевград / Община Хаджидимово /
Защитени територи - община Хаджидимово
no picture

Най-известната защитена територия тук е резерватът “Али-Ботуш”. Той е обявен през 1951 г. за опазване на горски екосистеми, а през 1977 е обявен от UNESCO (по програмата “Човек и биосфера”) за бисферен резерват.

Област Благоевград / Община Благоевград / Благоевград
Курорт Бодрост
no picture

Курортна местност Бодрост се намира на 27 км североизточно от Благоевград по пътя за село Бистрица. Разположен е на 1150м надморска височина сред обширни поляни и хълмове с естествени смесени иглолистни и широколистни гори. По поречието на течащата през местността река Благоевградска Бистрица има множество малки водопади и вирове, удобни за спортуване и риболов.

Област Благоевград / Община Сандански / Сандански
Мелнишките пирамиди
no picture

Според учените образуването на мелнишките земни пирамиди е започнало преди около 4-5 милиона години, когато районът е бил зает от обширно езеро, по дъното на което са се утаявали глинесто-песъчливи материали.

Област Благоевград / / МЕЛНИК
Мелнишките пирамиди
no picture

Част от уникалностостта на региона се допълва от Мелнишките пирамиди . Тяхното местоположение е североизточно от град Мелник (посока Роженския манастир), в югозападното подножие на Пирин планина.

Област Благоевград / Община Петрич /
МЕСТНОСТТА КОЖУХ
no picture

Намира се на 8 км северно от гр. Петрич (има отбивка на шосето, свързващо града с международен път Е79).

Област Благоевград / /
НАЦИОНАЛЕН ПАРК ПИРИН
no picture

Пирин е една от най-старите планини в Европа. Последното мощно издигане е станало през ледниковата епоха. От някогашното заледяване са останали дълбоките циркуси, неизбродните морени, ледниковите долини и кристално сините очи на Пирин – езерата.
В най-красивата, величествена и посещавана от туристите част на Пирин, между местностите Предел и Тодорова поляна, е разположен Национален парк „Пирин”. В границите на парка попадат повече от 50 мраморни и гранитни върха с височина над 2500 м. Сред тях първенец е връх Вихрен – 2914 м н.в., трети по височина на Балканския полуостров. От скалистите върхове до долините, планината е набраздена от 35 големи и малки циркуси, в чиито “легла” са разположени около 170 ледникови езера.

Област Благоевград / /
Национален парк “Рила”
no picture

Национален парк “Рила” e най-големият национален парк в България. Разположен е на 100 км. южно от София, в централните и най-високи части на Рила планина. В него се опазват: саморегулиращи се екосистеми, които притежават значително биологично разнообразие; съобщества и местообитания на редки и застрашени видове; исторически паметници със световно значение за науката и културата. Оттук извират едни от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров. Името Рила произхожда от тракийското “роула”, което означава “много вода”.

Област Благоевград / Община Благоевград / Благоевград
Парк Бачиново
no picture

Парк Бачиново е красива местност на 3,5км от Благоевград. Разположен в долината на река Благоевградска Бистрица , крайградският парк предлага на жители и гости на Благоевград отлични условия за отдих сред природата , разходки , а също така и за спорт.

Област Благоевград / Община Белица /
Парк за танцуващи мечки
no picture

Парка за танцуващи мечки, който се намира на 10 км от гр. Белица Изграден през 2000 година и през 2004 е разширен до днешната територия от 120 декара.

Област Благоевград / Община Белица /
Парк за „танцуващи“ мечки – гр. Белица
no picture

Парка за танцуващи мечки е изграден през 2000 година и през 2004 е разширен до днешната територия от 120 декара и е разделен на 7 сектора

Област Благоевград / Община Разлог /
Пирин голф холидейс клуб - Разлог
no picture

В Разложката котловина можете да играете голф от април до ноември, да карате ски в района от декември до април и да се наслаждавате на благотворните минералните води през цялата година.

Източен регион Р.Македония / Штип /
Плачковица
no picture

Плачковица е средно висока планина в източната част на Република Македония. Най-висока точка е връх Лисец с височина 1 754 метра. Планината се издига между град Радовиш и Струмишко-Радовишката котловина на юг и бачевски котловина на север, по посока северозапад-югоизток.

Източен регион Р.Македония / Кочани /
Пониква
no picture

Пониква е туристически център и уикенд селище в Източна Македония, 20 km северно от Кочани на Осоговските планини. Намира се на надморска височина от 1.560 метра в област с гъста букова гора и разнообразна растителност. [1], определен като един от 34-те зимни курорти в пространствения план на Република Македония, Пониква заема особено важно място в развитието на туризма и общото развитие на Осоговијата.

Област Благоевград / Община Сандански / Сандански
ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ - Община Сандански
no picture

Голямата гордост на град Сандански е паркът, разположен на територия от над 344 дка, даващ отлични възможности за рекреация. В него виреят над 200 средиземноморски растителни вида, някои от които природни забележителности на над 600 години. Мястото е еформено с много нови пейки, има кътове за деца с люлки, пързалки и катерушки. В парка е летният театър, където всяка година се провежда фестивалът „Пирин фолк“, а също така и Балканският Младежки Фестивал „Младостта на Балканите“. На разстояние около 12 км. от курортния град може да се види живописният водопад „Попина лъка“ ,чиито водни струи падат от височина над 15 м.

Област Благоевград / /
Резерват Джинджирица ( Баюви дупки)
no picture

Създаденият през 1934 г Резерват Джинджирица ( Баюви дупки) е един от най-старите резервати в България . Неговата площ е от около 3000 хектара в Пирин планина, с надморска височина между 1200 и 2884 м., Намира се не далеч от градовете Банско и Разлог .

Област Благоевград / /
Резервати в Област Благоевград
no picture

1.“Али Ботуш” (с. Катунци, община Сандански, в планината Славянка) – Обявен за опазване на най-голямото находище на черна мура и рядка скална планинска растителност. Резерватът е обявен за биосферен резерват и е защитен и по международното законодателство
2.“Баюви дупки – Джинджирица” (до гр. Разлог, в НП “Пирин”) – Обявен за опазване на ценни уникални за Европа гори от черна и бяла мура. Резерватът е обявен за биосферен резерват и е защитен и по международното
3.“Конгура” (до гр. Петрич) – Обявен за опазване на единствените запазени естествени горски екосистеми от питомен кестен и бук
Резерватът “Конгура” се намира в планината Беласица, в землището на град Петрич. Възрастта на горите в резервата е над 200 години, като отделни дървета са на над 500 години.
4.“Ореляк” (до гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев) – Обявен за опазване на еталонни първични букови гори.
5.“Парангалица” (до Благоевград, в НП “Рила”) – Обявен за опазване на вековни девствени смърчови гори. Резерватът е обявен за биосферен резерват и е защитен и по международното законодателство
6.“Соколата” (с. Игралище, община Струмяни) – Обявен за опазване на вековна първична благунова гора в района на Малашевска планина – местен екотип благун
7.“Тисата” (до гр. Кресна) – Обявен за опазване на единственото в България компактно находище на дървовидна хвойна и средиземноморски биоценози.
8. “Юлен” (над Банско, в НП “Пирин”) – Обявен за опазване на образци от горски субалпийски и алпийски екосистеми и находища на редки, застрашени и ендемични животински и растителни видове. Поддържани резервати
1. “Конски дол” (с. Сатовча), наричан още “Казана” – Обявен за опазване на вековна смесена елово – смърчово – букова гора.
2.“Тъмна гора” (с. Ковачевица, община Гърмен) – Обявен за опазване на вековна смесена гора от смърч, бук и ела, характерна за тази част на Родопите.
Защитени местности в Благоевградска област.
1.“Белаците” (до гр. Якоруда) – Обявена за опазване на група вековни смърчови дървета.
2.“Естествено находище на чинар” (с. Горна Брезница, община Кресна) – Обявена за опазване на естествено находище на чинари с възраст над 300 години.
3. “Естествено находище на чинар – Буйна” (с. Горна Брезница, община Кресна) – Обявена за опазване на естествено находище на чинари с възраст над 300 години.
4.“ Естествено находище на чинар – Кучкарника” (с. Горна Брезница, община Кресна) – Обявена за опазване на естествено находище на чинари с възраст над 300 години.
5.“Круше” известно още като “Калугерица” (до гр. Разлог) – Обявена за опазване на единственото у нас находище на лазерпициума (срамник) – Laserpitium archangelica.
6.“Моравска” (до гр. Кресна) – Обявена за запазване на реликтна средиземноморска растителност с главно участие на дървовидна хвойна и богато орнитологино разнообразие.
7. “Павльова падина” (с. Лъки, община Хаджидимово) – Обявена за опазване на характерни растителни съобщества с участие на средиземноморски и субсредиземноморски редки и застрашени видове.
8.“Рупите” (с. Рупите, община Петрич) – Опазване на крайречна гора и характерна флора и фауна.
9.“Топлище” (с. Коларово, община Петрич) – Обявена за опазване на находище на папрат величествена осмунда (Osmunda regalis L.) В България видът се среща само по долината на река Струмешница и е защитен вид, включен в Червената книга на България.


Природни забележителности
1. “Водопад – Попина лъка” (до гр. Сандански) – Обявена за опазване на водопад.
2. “Водопад - Туфча” (с. Брезница, община Гоце Делчев) – Обявена за опазване на водопад.
3. “Каялийски скали” (с. Гърмен, община Гърмен) – Обявена за опазване на скални образувания.
4. “Кожуха” (с. Кърналово и с. Рупите, община Петрич) – Обявена за опазване на местобитания на редки и застрашени растителни и животински видове. Представлява уникално скалисто възвишение, остатък от стар изгаснал вулкан в землището на село Кърналово.
5. “Козия камък” (с. Ковачевица, община Гърмен) – Обявена за опазване на скално образувание.
6. “Купена” (с. Господинци, община Гоце Делчев) – Обявена за опазване на скално образувание.
7. “ Кьошката” (до гр. Разлог) – Обявена за опазване на карстов извор и пещера
8. “Мелнишки пирамиди” (до гр. Мелник) – Обявена за опазване на уникални и характерни теренни особености.
9. “Момина скала” (с. Крупник, община Симитли) – Обявена за опазване на пирамиди от гранит.
10.“Орлите” (с. Влахи, община Кресна) – Обявена за опазване на скални образувания.
11.“Пещера в местността Бойчова скала” (с. Логодаж, община Благоевград) - Обявена за опазване на пещера.
12.“Пиростията” (с. Мусомище, община Гоце Делчев) – Обявена за опазване на скално образувание.
13. “Пиростията” (с. Обидим, община Банско) – Обявена за опазване на скално образувание.
14.“Сватбата” ( с. Осеново, община Банско) – Обявена за опазване на скално образувание.
15. “Черната скала” (с. Гостун, община Банско) – Обявена за опазване на скално образувание "Кара Кая”.
16.“Честна - водопад – Чесненско усое” (до гр. Якоруда) – Обявена за опазване на водопад.

Област Благоевград / Община Кресна /
Скален феномен “Орлите” край село Влахи
no picture

Скален феномен “Орлите” край село Влахи
Влахи се намира на 9 км от гр. Кресна и на около 40 км южно от Благоевград. Влахи може да се достигне с колело, кола или обществен транспорт.

Област Благоевград / Община Разлог /
Ски писта КУЛИНОТО
no picture

Ски писта „Кулиното” е с дължина 900 м и предлага подходящи условия за практикуване на зимни спортове за начинаещи, разполага с влек „помагалски”, както и с детски влек.