Природни знаменитости


Информативен сајт објавен од страна на Трговско-индустриска Комора - Благоевград, Република Бъгария и Организација на жените - Штип, Република Македонија на проектот "Промовирање на селскиот и планински туризам помеѓу Република Бугарија и Република Македонија, финансиран од програмата за прекугранична соработка на Инструментот за претпристапна помош" Бугарија - Македонија 2007 - 2013 "на Европската Унија.Търговско-промишлена палата - Благоевград BG Трговско-индустриска комора - Благоевград, Република Бугарија ПРОЕКТ: FRESH AIR MK Организација на жените - Штип, Република Македонија Организация на жените - Щип


Mobile Version of www.freshair-ipa.eu
mobile.freshair-ipa.eu


Избери твојот јазик
EN EN | BG BG | MK MK


Корисни Линкови:

- Програма за прекугранична соработка 2007-2013 Инструмент за претпристапна помош

- Eвропска комисија

- Благоевград

- Добърско, село Добърско

- Електронски магазин за град Разлог

- За хотелите во Бугарија ...

- Министерство за регионален развој и урбанизам, Управувачки орган во рамките на програмата

- Никополис ад Нестум

- општина Петрич

- општина Симитли

- општина Струмяни

- Општина Хаджидимово

- Парк хотелот "Пирин"

- Село БГ - Духот на Бугарската село

- Совет за европски прашања

- Bulgaria Travel

See all linksВлез за Администрација

Влез за АдминистрацијаДАТУМ

ДАТУМ 07/04/2020Съдържание

MK


Природни знаменитости
Информации ќе биде прикажана тука.


Сите природни знаменитости

Источен регион Р.Македонија / Штип /
Кежовица
no picture

Бања Кежовица address ул.Кежовица, бб. Contact 032/308-560 070/264-451

Oбласт Благоевград / Општина Благоевград / село ЛОГОДАЖ
"Бойчовата дупка" во селото Логодаж.
no picture

Пештерата е богата со различни карстни субјекти. . Вкупната должина на пештерата е 165 метри. Фауната е испитувана од Петар Берон и вклучува троглобионтната мокрица Cordioniscus bulgaricus, најсеверниот претставник на сем. Styloniscidae (Isopoda).

Oбласт Благоевград / /
Байкушевата Мурат
no picture

Байкушевата Мурат е најстарото иглолисните дрво во Бугарија / над 1300 години /. Дрвото расте во Националниот парк Пирин, во источното подножје на врвот Вихрен, југозападно од градот Банско.

Oбласт Благоевград / Општина Гърмен /
Вековното чинар - Гърмен
no picture

Вековното чинар - чија возраст е над 500 години и претставува импресивна глетка, вистинска природна атракција, се издигаат величествено во центарот на Гърмен.

Oбласт Благоевград / Општина Благоевград / Благоевград
Воден парк Благоевград
no picture

Наоѓа на почетокот на парковите зона можност за водни спортови во Благоевград нуди и аква парк. Водниот атракцион е на површина од 10, 000 квадратни метри и нуди различни објекти, ресторани и услуги. Ова место стана омилено место за забава и одмор во текот на летните денови.
Комплексот располага со базен со олимписки димензии, затворен базен, детски вода опрема (мини-ролба), менувачи лизгалки ("самоубиец", "Ролба" и "Тројната"), базен со бранови и украсен водопад.

Источен регион Р.Македонија / Делчево /
Голак
no picture

Голак е македонска средновисока планина меѓу Делчевската Котлина на исток и Кочанската Котлина на запад, со меридијански правец на протегање. Планинскиот масив опфаќа 12.800 ha. Спаѓа во средно високите планини, а највисок врв е Чавка (1.538 m), под кој се наоѓа современ туристичко-рекреативен центар (1.400 m), 12 km од Делчево. И покрај делумните пошумувања, сиромашна е со шуми.Местото е извонредно и за планински велосипедизам.

Oбласт Благоевград / Општина Хаджидимово /
Заштитени подрачја - општина Хаджидимово
no picture

Најпознатата заштитено подрачје тука е резервати "Али Ботуш-". Тој е прогласен во 1951 година за заштита на шумски екосистеми, а во 1977 е прогласен од UNESCO (во рамките на програмата "Човек и биосферата") за бисферен резерват.

Oбласт Благоевград / Општина Банско / Банско
Заштитени природни објекти - Банско
no picture

На заштитени природни објекти се прогласени водопадите Бъндеришки скок, Демянишки скок, Юленски скок, рок образование свадбата, пештерата Бъндерица, 7 стари дрвја, едно од кои е Байкушевата Мурат.

Oбласт Благоевград / Општина Сандански / Сандански
Мелничко пирамиди
no picture

Според научниците создавањето на Мелничко земни пирамиди почнало пред околу 4-5 милиони години, кога регионот бил зафатен од голема езеро, по дното на кое се наталожат глинесто-песочни материјали.

Oбласт Благоевград / / Мелник
Мелничко пирамиди
no picture

Дел од уникалностостта на регионот се дополнува со Мелничко пирамиди. Нивната локација е североисточно од градот Мелник (насока Роженскиот манастир), во југозападниот подножје на Пирин планина.

Oбласт Благоевград / Општина Петрич /
месноста куќиште
no picture

Се наоѓа на 8 км северно од градот Петрич (има насоката на патиштата, што ги поврзува градот со меѓународен пат Е79).

Oбласт Благоевград / /
Националниот парк "Рила"
no picture

Националниот парк "Рила" e најголем национален парк во Бугарија. Лоциран е на 100 км. јужно од Софија, во централните и највисоки делови на Рила планина. Во него се штити: саморегулаторни екосистеми, кои поседуваат значително биолошка разновидност; съобщества и живеалиште на ретки и загрозени видови; историски споменици со светско значење за науката и културата. Оттука извираат едни од најголемите пълноводните и долги реки на Балканскиот полуостров. Името Рила потекнува од тракиско "роула", што значи "многу вода".

Oбласт Благоевград / /
Националниот парк Пирин
no picture

Пирин е една од најстарите планини во Европа. Последното крепко подигнување станало во ледено доба. Од некогашното мраз останале длабоките циркуси, неизбродните Море, ледено долини и кристално сини очи на Пирин - езерата.
Во најубавата, величествена и посетуваат од туристи дел на Пирин, меѓу месноста Пред и Тодоров ливада, се наоѓа Националниот парк "Пирин". Во границите на паркот се наоѓаат повеќе од 50 мермерни и гранитни врвот со височина над 2500 метри Меѓу нив првак е врв Вихрен - 2914 м н.в., трети по висина на Балканскиот полуостров. Од Карпестите врвови до долините планината е набраздена од 35 големи и мали циркуси, во чии "легла" се наоѓаат околу 170 вакви езера.

Oбласт Благоевград / Општина Благоевград / Благоевград
одморалиште Бодрост
no picture

Туристичка област Бодрост се наоѓа на 27 километри североисточно од Благоевград на патот за село Бистрица. Се наоѓа на 1150м надморска височина меѓу богат ливади и ридови со природни мешани четинари и листопадни шуми. Долж реката млаз во месноста реката Благоевградска Бистрица има повеќе мали водопади и вирове, удобен за вежбање и риболов.

Oбласт Благоевград / Општина Благоевград / Благоевград
парк Бачиново
no picture

Парк Бачиново е убава локација на 3,5 км од Благоевград. Наоѓа во долината на реката Благоевградска Бистрица, приградски парк нуди на жители и гости на Благоевград одлични услови за одмор во природа, прошетки, а исто така и за спорт.

Oбласт Благоевград / Oпштина Белица /
Парк за "Танцување" мечки - градот Белица
no picture

Паркот за Танцување мечки е изграден во 2000 година и во 2004 е проширен до денешната територија од 120 декари и е поделен на 7 секторот

Oбласт Благоевград / Oпштина Белица /
Парк за Танцување мечки
no picture

Паркот за Танцување мечки, кој се наоѓа на 10 км од градот Белица Изграден во 2000 година и во 2004 е проширен до денешната територија од 120 декари.

Oбласт Благоевград / општина Разлог /
Пирин голф холидейс клуб - Разлог
no picture

Во Разлошко котлина можете да играте голф од април до ноември, да скијате во регионот од декември до април и да уживате во благотворни минерални води во текот на целата година.

Источен регион Р.Македонија / Штип /
Плачковица
no picture

Плачковица е средно висока планина во источниот дел на Република Македонија. Највисока точка е врвот Лисец со височина 1 754 м. Планината се издига помеѓу град Радовиш и Струмичко-Радовишката котлина на југ и Кочанска Котлина на север, во правец северозапад-југоисток.

Источен регион Р.Македонија / Кочани /
Пониква
no picture

Пониква е туристички центар и викенд населба во источна Македонија, 20 km северно од Кочани на Осоговските Планини. Се наоѓа на надморска височина од 1.560 метри во предел со густа букова шума и разновидна вегетација.[1] Зацртан како еден од 34-те зимски туристички центри во просторниот план на Република Македонија, Пониква завзема особено важно место во развојот на туризмот и општиот развој на Осоговијата.

Oбласт Благоевград / Општина Сандански / Сандански
Природни знаменитости - Општина Сандански
no picture

Големата гордост на градот Сандански е паркот, кој се наоѓа на територија од над 344 хектари, дава одлични можности за рекреация. Во него расте над 200 медитерански растителни видови, од кои некои природни знаменитости на над 600 години. Местото е еформено со многу нови клупи, има катчиња за деца со лулашки, лизгалки и катерушки. Во паркот е летниот театар, каде што секоја година се одржува фестивалот "Пирин фолк", а исто така и Балканскиот младински фестивал "Младата возраст на Балканот". На растојание од околу 12 км. од туристичкиот град може да се види најживописниот водопад "праша лакот", чии водени топови паѓаат од височина над 15 метри

Oбласт Благоевград / /
Резерват Джинджирица (Баюви дупки)
no picture

Основана во 1934 г резерват Джинджирица (Баюви дупки) е еден од најстарите резервати во Бугарија. Неговата површина е од околу 3000 хектари во Пирин планина, со надморска височина меѓу 1200 и 2884 метри, се наоѓа не далеку од градовите Банско и Разлог.

Oбласт Благоевград / /
Резервати во Област Благоевград
no picture

1. "Али Ботуш" (селото Катунци, општина Сандански, во планината Славянка) - Прогласен за заштита на најголемото наоѓалиште на црна Мурат и ретка карпа планинска вегетација. Резервати е прогласен за резерват биосферата и е заштитен и меѓународното право
2. "Баюви дупки - Джинджирица" (на градот Разлог, во НП "Пирин") - Прогласен за заштита на вредни уникатни за Европа гори од црна и бела Мурат. Резервати е прогласен за резерват биосферата и е заштитен и од меѓународното
3. "Конгура" (на градот Петрич) - Прогласен за заштита на единствените задржани природни шумски екосистеми од питомен костен и бука
Резервати "Конгура" се наоѓа во планината Беласица, во земјата на град Петрич. Возраста на шумите во резервата е над 200 години, како одделни дрва се на повеќе од 500 години.
4. "Ореляк" (до градот Гоце Делчев, општина Гоце Делчев) - Прогласен за заштита на референтните примарни букови шуми.
5. "Парангалица" (до Благоевград, во НП "Рила") - Прогласен за заштита на стари чистото стегнат шуми. Резервати е прогласен за резерват биосферата и е заштитен и меѓународното право
6. "Сокол" (селото Игралище, општина Струмяни) - Прогласен за заштита на вековна примарна благунова Гора во реонот на Малашевска планина - локален екотип благун
7. "Тиса" (на градот Кресна) - Прогласен за заштита на единственото во Бугарија компактен наоѓалиште на дрво смрека и медитерански биоценози.
8. "Юлен" (над Банско, во НП "Пирин") - Прогласен за заштита на примероци од шумски субалпийски и алпски екосистеми и наоѓалишта на ретки, загрозени и ендемични растителни и животински видови. Поддржани резервати
1. "Коњски долари" (селото Сатовча), наречен уште ", рече" - Прогласен за заштита на вековна мешана елово - стегнат - букова шума.
2. "Темна Гора" (селото Ковачевица, општина одекнуваат) - Прогласен за заштита на вековна мешана шума од смрека, бука и ела, карактеристична за овој дел на Родопите.
Заштитени локации во Благоевградска област.
1. "Белаците" (на градот Јакуруда излезе) - Прогласена за заштита на група стари стегнат дрвја.
2. "Секако наоѓалиште на чинар" (селото Горна Брезница, општина Кресна) - Прогласена за заштита на природно наоѓалиште на чинари со возраст над 300 години.
3. "Секако наоѓалиште на чинар - бујна" (селото Горна Брезница, општина Кресна) - Прогласена за заштита на природно наоѓалиште на чинари со возраст над 300 години.
4. "Секако наоѓалиште на чинар - Кучкарника" (селото Горна Брезница, општина Кресна) - Прогласена за заштита на природно наоѓалиште на чинари со возраст над 300 години.
5. "Круша" познато уште како "Калугерица" (на градот Разлог) - Прогласена за заштита на единственото кај нас наоѓалиште на лазерпициума (срамник) - Laserpitium archangelica.
6. "Моравскиот" (на градот Кресна) - Прогласена за зачувување на реликтна медитеранска вегетација со главно учество на дрво смрека и богата орнитологино разновидност.
7. "Павльова Педи" (селото Лаки, општина Хаджидимово) - Прогласена за заштита на карактеристични растителни съобщества со учество на Медитеранот и субсредиземноморски ретки и загрозени видови.
8. "Рупите" (селото Рупите, Петрич општина) - Заштита на крайречна Гора и карактеристична флора и фауна.
9. "Топлище" (селото Коларов, општина Петрич) - Прогласена за заштита на наоѓалиште на папрат величествена осмунда (Osmunda regalis L.) Во Бугарија видот се среќава само во долината на реката Струмешница и е заштитен вид, вклучен во Црвената книга на Бугарија.


Природни знаменитости
1. "Водопад - праша стрелите" (до градот Сандански) - Прогласена за заштита на водопад.
2. "Водопад - Туфча" (селото Брезница, општина Гоце Делчев) - Прогласена за заштита на водопад.
3. "Каялийски карпи" (селото тркалаат, општина одекнуваат) - Прогласена за заштита на карпести формации.
4. "Куќиште" (селото Кърналово и селото Рупите, Петрич општина) - Прогласена за заштита на местобитания на ретки и загрозени растителни и животински видови. Претставува уникатно карпеста брда, остаток од стар изгаснат вулкан во земјата на село Кърналово.
5. "Козите камен" (селото Ковачевица, општина одекнуваат) - Прогласена за заштита на рок субјект.
6. "Купена" (селото Господинци, општина Гоце Делчев) - Прогласена за заштита на рок субјект.
7. "Кьошката" (на градот Разлог) - Прогласена за заштита на карстни извори и пештера
8. "Мелничко пирамиди" (до градот Мелник) - Прогласена за заштита на уникатен и карактеристичен терен особености.
9. "Моми карпа" (селото Крупник, општина Симитли) - Прогласена за заштита на пирамиди од гранит.
10. "Орлите" (селото Влаи, општина Кресна) - Прогласена за заштита на карпести формации.
11. "Пештера во месноста Бойчова карпа" (селото Логодаж, општина Благоевград) - Прогласена за заштита на пештера.
12. "Пиростията" (селото Мусомище, општина Гоце Делчев) - Прогласена за заштита на рок субјект.
13. "Пиростията" (селото навреди, општина Банско) - Прогласена за заштита на рок субјект.
14. "Свадбата" (селото Осеново, општина Банско) - Прогласена за заштита на рок субјект.
15. "Црната карпа" (селото визитинг, општина Банско) - Прогласена за заштита на рок субјект "Кара Каја".
16. "Често - водопади - Чесненско усое" (на градот Јакуруда излезе) - Прогласена за заштита на водопад.

Oбласт Благоевград / Општина Кресна /
Рок субјект "моми скала"
no picture

Рок субјект "моми скала"

Тоа е интересно извајаниот монолитно гранитните карпи, која наликува на кула. Се наоѓа над реката Вранещица во Кресненското клисура во околината на селото железница, на 4 км од Симитли и на 11 км од Благоевград.

Oбласт Благоевград / Општина Кресна /
Скала феномен "орлите" во близина на селото Влаи
no picture

Скала феномен "орлите" во близина на селото Влаи
Влаи се наоѓа на 9 км од градот Кресна и на околу 40 километри јужно од Благоевград. Влаи може да се достигне со велосипед, автомобил или јавен превоз.

Oбласт Благоевград / општина Разлог /
Ски писта Кули
no picture

Ски патека "Кули" е со должина од 900 метри и нуди соодветни услови за практикување на зимски спортови за почетници, располага со влечеа "помагалски", како и со детски влечеа.